Правителство
Антигуа и Барбуда е конституционна монархия с държавен глава Кралица Елизабет II. На острова тя е представена от генерал-губернатор, а изпълнителната власт е в ръцете на премиер-министъра, който е начело на правителството. Парламентът се състои от Сенат и Камара на представителите.
География
Антигуа и Барбуда е тропическа островна държава, която се намира в Северна Америка, в сърцето на Карибите. Състои се от два големи острова – Антигуа и Барбуда, както и други по-малки острови, включително необитаемият Редонда. Общата площ на страната е 440 km². Столицата е най-големият град – Сейнт Джонс. Климатът в Антигуа и Барбуда е тропически, горещ и влажен с два сезона – сух и дъждовен.
Икономика
Държавата е член на Източнокарибския валутен съюз (ECCU) и основна валута е източнокарибския долар (XCD). Oсновен отрасъл е туризмът, който формира повече от половината от БВП на страната. Инвестиционното банкиране и финансовите услуги също са важна част от икономиката. Селскостопанската продукция на Антигуа и Барбуда се фокусира върху местния пазар.
История
Първите жители на Антигуа и Барбуда са индиански племена. Христофор Колумб за първи път слиза на остров Антигуа по време на второто си пътешествие през 1493 и му дава това име в чест на испанската църква Санта Мария ла Антигуа в Севиля. Първите европейски селища са основани от испанците и французите, но по-късно островите преминават под британско владичество. През 1981 получават независимост в рамките на Британската общност.
Традиции и обичаи
Островите Антигуа и Барбуда са дом на много различни раси и националности, всяка от които допринася към културата на местното население. Антигуанците са известни със своето занаятчийство – произвеждат керамични съдове от местна глина. Ежегодно се провеждат седмица на ветроходството, панаир на занаятите, а в края на юли и началото на август пикът на лятото се отбелязва с невероятния карнавал на Антигуа, известен като най-големият летен фестивал на Карибите – десет дни на цветове, луда музика и танци от сутринта и до сутринта.
Традиционни ястия
Националната кухня на Антигуа и Барбуда се формира постепенно, включвайки голямо разнообразие от ястия и продукти, както местни, традиционни за Латинска Америка, така и донесени от Африка и Европа. Кулинарните акценти на острова се състоят предимно от морски дарове, царевица, сладък картоф.
Фунжи (Fungie) – национално ястие от кухнята на Антигуа и Барбуда, много напомнящо италианската полента, приготвена от царевично брашно.
Дукана (Ducana) – популярна гарнитура, известна със сладко-соления си вкус. Дукана е смес от настъргани сладки картофи, тиквено пюре, кокос, царевично брашно, захар и подправки, задушени в бананови листа.